Informatsioon

Lahtikirjutus:

NSVL Prokuratuur

EESTI NSV

PROKURATUUR

200103 Tallinn

Mitsurini t. 7

.04.88.a. N 18n-07031021

Eestimaa Kommunistliku Partei Keskkomitee

INFORMATSIOON

“Elu Söna” koguduse juhtide
Hubert Jakobsi ja Rein Metsa
kriminaalasjas.

Eesti NSV Prokuratuuri menetluses oli Eesti NSV KrK § 2011 lg.1 järgi algatatud kriminaalasi selles, et Hubert Evaldi p. Jakobs ja Rein Mihhaili p. Mets organiseerisid äärmuslik-religioosse grupi “Elu Sõna” nime all, mille kaudu möjutasid grupi, ehk n.n. koguduse liikmeid körvale hoidma ühiskondlikult kasulikust tegevusest ning oma kodanikukohuse täitmisest.

Kriminaalasja uurimisega tehti kindlaks, et registeerimata usuühendus, kes nimetab ennast “Elu Söna” koguduseks, esitas 19.oktoobril 1987.a. Eesti NSV Ülemnöukogu Presiidiumile “Harta-87” nimelise dokumendi ja selle juurde kuuluva nimekirja, milles käesolevaks ajaks on ca 250-ne inimese allkirjad. Nendest umbes 150 on alla 25 aasta vanad.

Allkirjad esitati 19.oktoobril 1987.a., 16.novembril s.a. ja 24.veebruaril 1988.a.

Hartale allakirjutanud kodanikud avaldavad, et usulistel kaalutlustel loobuvad nöukogude kodakondsusest ja nöuavad endile luba Nöukogude Liidust lahkumiseks. Uurimise jooksul on oma allkirjadest loobunud ca 50 inimest.

Lisaks hartale on “Elu Söna” koguduse nimel R.Mets ja H.Jakobs koostanud veel mitmeid, nii usulise kui ka poliitilise sisuga dokumente, milliseid levitati peale Eesti NSV ka veel väljaspool vabariiki ning välismaalgi.

Nii esitasid nad 16.novembril 1987.a. Eesti NSV Ülemnöukogu Presiidiumile avalduse, kus ähvardasid demontratsiooniga Tallinnas Vöidu väljakul ja koguduse liikmete passide pöletamisega, kui 19.novembriks 1987.a. pole alustatud hartale allakirjutanutele väljasöidudokumentide vormistamisega.

19.novembril 1987.a. kuupäevaga dateeriti “Deklaratsioon” Ameerika Ühendriikide presidendile, Kongressile ja ameerika rahvale, kus taotleti, et Ameerika Ühendriigid ei sölmiks Nöukogude Liiduga mingeid lepinguid enne, kui pole lahendatud eesti rahva saatuse küsimus ja harta kaaskonna väljasöit Nöukogude Liidust. See dokument olevat R.Metsa ja H.Jakobsi sönade kohaselt saadetud USA presidendile ning levitatud loomulikult ka meie vabariigis.

23. detsembril 1987.a. loeti “Elu Söna” kogudusele ette R.Metsa ning H.Jakobsi poolt koostatud “Jöulusönum eesti rahvale”, kus eesti rahvast kutsutakse üles välja astuma Nöukogude Liidu, kui ateistliku ja usuvaenuliku riigi koosseisust. H.Jakobsi tunnistuste kohaselt olevat see ülekutse saadetud avaldamiseks nii ajalehtedele kui ka raadjole ja televisioonile, kuid kontrollimisel Jakobsi sönad kinnitust ei leidnud.

24.jaanuaril 1988.a. koostati Harta-87 kaaskonna nimel “Pöördumine seoses kodakondsusest loobumise ning eelseisva Eesti Vabariigi aastapäevaga”, milles pöördutakse emigrantliku Eesti Vabariigi Peakonsulaadi poole ettepanekuga alustada “Elu Söna” koguduse liikmetele Eesti Vabariigi passide väljakirjutamisega, et kergendada sel teel hartale allakirjutanutel väljasöitu Nöukogude Liidust. See dokument olevat H.Jakobsi sönade kohaselt saadetud n.n. käsipostiga välismaale edasitoimetamiseks Eesti Vabariigi Peakonsulaati Ameerika Ühendriikides.

Lisaks eeltoodutele on “Elu Söna” juhtide poolt koostatud ja levitatud veel analoogilise sisuga n.n. “Märgukiri” ja “Harta-87 teadaanne”.

“Elu Söna” koguduse juhtideks Tallinnas, aga samuti kogu vabariigis olid Hubert Jakobs, kes nimetas ennasta pastoriks ja Rein Mets, keda nimetati evangelistiks. Nemad olid ka need, kes sisuliselt “Elu Söna” koguduse illegaalse usuorganisatsioonina 1987.a. organiseerisid ning kelle söna piiblitödede “tölgendamisel” oli määrav peaaegu kogu koguduse liikmete jaoks. Koguduse koosolekutel, mis toimusid kaks korda nädalas vaheldumisi R.Metsa ja H.Jakobsi elukohtades, jutlustasid viimased, et teenimine Nöukogude Armees on vastuolus jumala tahtega ja vastuolus ka H.Jakobsile antud jumaliku ilmutusega Harta-87 kohta. Viimase alusel peavad ju koguduse liikmed Nõukogude Liidust välja rändama ja loobuma selle riigi kodakondsusest ning järelikult ei vöi nad ka teenida selle ateistliku riigi söjaväes. Seda enam, et jumaliku ilmutuse kohaselt pidi Nöukogude Liit lähemas tulevikus Iisraelile, kui jumala omandrahvale söjaga kallale tungima.

Sellise sisenduse tulemusena otsustasid paljud noormehed keelduda teenimast Nöukogude Armees. Kaks nendest on antud kohtu alla söjaväeteenistusest körvalehoidmise eest ja neid karistati mölemit kaheaastase vabaduskaotusega tingimisi.

Peale Tallinna oli Pärnus ca kolmekümneliikmeline “Elu Söna” kogudus, mida juhib Toivo Treima. Aktiivsete meetmetega nii uurimisorganite kui ka Pärnu Linna RSN TK töötajate polt saavutati, et umbes pooled grupi liikmetest loobusid oma hartale antud allkirjadest ja järgi on jäänud suhteliselt väikesearvuline grupp.

Tartusse on tekkinud umbes kolmekümneliikmeline “Elu Söna” kogudus, mida juhib kohaliku pastorina Albert Türnpuu.

Ei T.Treima ega A.Türnpuu käitumises kriminaalkuriteo koosseisu ei ole tuvastatud. Rein Mets ja H. Jakobs aga, organiseerides ja juhtides illegaalset gruppi, kusu usuliste kombetalituste ja öpetuste kaudu kallutati kodanikke keelduma oma kodanikukohuse täitmisest – teenimisest Nöukogude Armees, panid toime Eesti NSV KrK § 2011 lg.1 järgi kvalifitseeritava teo. Vöttes arvesse, et nii Rein Mets kui ka Hubert Jakobs on Nöukogude Liidust lahkunud, siis olukorra muutumise töttu on kriminaalasi löpetatud.

Eesti NSV Prokurör
3. klassi riigiöigusnöunik

L. Urge